Popis
Základní charakteristika odrůdy Cabernet Moravia
Cabernet Moravia je moštová odrůda vinné révy, která vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Je to první odrůda kabernetového typu, vyšlechtěná v České republice. Šlechtitelem a udržovatelem odrůdy je vinař Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi. Odrůda je právně chráněna. Jedná se o pozdně dozrávající, výnosnou a odolnou odrůdu. Křížení bylo provedeno v roce 1975.
Aromatické složky vína jsou velmi podobné vínům odrůdy Cabernet Franc a podstatně se mění, jak hrozen vyzrává. Z počátku zrání hroznů jsou trávovité, často připomínající zelené makovice, pak přecházejí přes vůni paprik k vůni, připomínající borůvky a černý rybíz. Víno vyrobené z dobře vyzrálých hroznů bývá velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny. U konzumentů nachází stále větší oblibu.
Víno má tmavou granátovou barvu. Zráním vína se stupňuje jeho plnost i harmonie. Je vhodné i pro školení v dubových sudech typu barrique.
Je-li technologie dobře zvládnuta a hrozny dostatečně vyzrálé, patří Cabernet Moravia ke špičkovým moravským červeným vínům. Typická vína jsou tmavě granátová, s jemnými kabernetovými tóny černého rybízu ve vůni i v chuti, které doplňuje aroma třešní, višní, tabáku či marmelády. Víno je mohutné s dlouhou dochutí a lahvově zralé je hebce sametové. U mladých vín bývá tříslovinka ostřejší až agresívní.
Vína dle zbytkového cukru | Suché víno |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství vzniklo v roce 1992 a na jeho chodu se podílí Lubomír Glos a jeho děti Lubomír, Helena a Eva.
V Moravské Nové Vsi obhospodařujeme 6 ha vinic v trati Vinohrady a vyjímečné trati Stará hora, která leží na osluněném JV svahu.
Podmínky pro pěstování révy jsou zde ideální, obec patří do Vinařské oblasti Morava, podoblast Slovácká.
Leží v bioregionu dyjsko-moravském a zaujímá v široké říční nivě rovinatou část s hlinitopísčitými půdami, s jílovitým podložím.
Jíl dobře drží vodu a v kombinaci s teplým a suchým podnebím bohatým na přízemní inverze a suché jižní větry,
vytváří mimořádně příznivé podmínky pro pěstování především modrých odrůd.
Zaměřili jsme se na technologii výroby vysoce kvalitních vín s minimálním obsahem síry, bez použití přídatných látek
a speciálních kvasinek tak, aby vynikl přírodní charakter každého vína.
Veškerá naše vína jsou veganská.
Pan Lubomír Glos je šlechtitel a vinař celou duší. „Ve čtrnácti letech jsem si vypěstoval první révové sazenice a vysadil vinici,
ze sklizených hroznů jsem v osmnácti vyrobil první víno. Ke šlechtění vinné révy mě přivedl prof. Vilém Kraus,
se kterým jsem úzce spolupracoval už od mého působení v zemědělském družstvu Moravská Nová Ves.“
V 70. letech 20. století tak vznikla Cabernet Moravia křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc.
Je to vitální a velmi plodná pozdní odrůda vhodná do našich nejjižnějších oblastí. Víno vyrobené z dobře vyzrálých,
zredukovaných hroznů je velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny s aromatickými složkami připomínajícími borůvky a černý rybíz.
Ve stejné době byla vykřížena odrůda Fratava (Frankovka x Svatovařinecké). Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké,
ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou.
Další odrůda Modrá Morávka pochází z křížení Frankovka x Svatovavřinecké x Cabernet Moravia.
Toto vinařství je jedním z 13ti vinných domů Slovácké vinařské podoblasti, jejichž vína můžete degustovat v
Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti.