Popis
Víno tmavě rubínové barvy s příjemnou vůní po zralých višních. Ucítíte šťavnatou griotkovou chuť s dotekem višňové pecky a pikantní tříslovinkou.
Základní charakteristika odrůdy Frankovka
Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejrozšířenější je na Velkopavlovicku a Slovácku, vynikající jsou ovšem také Frankovky z Mikulovska.
Barva Frankovky bývá sytá, intenzivní rubínová.
Vůně tohoto vína obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření.
Chuť Frankovky obvykle bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou.
Vína dle zbytkového cukru | Suché víno |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinné sklepy Skalák patří k tradičním výrobcům přírodních vín Slovácké vinařské podoblasti.
Nacházejí se ve Skalce u Kyjova a své pojmenování dostaly podle nedaleké skály, která je výjimečným jevem Chřibů.
Vinné sklepy mají rodinný charakter a patří k nejvýznamnějším vinařstvím na Slovácku.
Vinařství bylo založeno v roce 2003 Ing. Luďkem Šebestou. Z původního družstevního podniku na zpracování hroznů
vytvořil krásné vinařství s unikátní architekturou podobnou některým francouzským chateau.
Areál skýtá úchvatné výhledy na okolní vinařskou krajinu a pohoří Chřiby.
V současné době vinařství obhospodařuje cca 25 hektarů vlastních vinic v duchu integrované produkce.
Viniční tratě leží v katastru města Kyjova a obce Skalky. Největší úspěchy však slaví vína z Nechvalínských teras,
které jsou jedny z nejlepších viničních tratí na Slovácku.
Jako jedni z mála vinařství v ČR dávají lidem na výběr ne podle přívlastků (i když ta možnost je zde také),
ale podle terroir, které je na víně to nejpodstatnější.
U bílých vín kladou ve Skaláku důraz na svěžest a čistý projev. Výroba probíhá moderním způsobem ve spojení s tradičními postupy.
Výsledkem jsou vína ovocitá, svěží a s bohatým buketem i chutí.
U rosé vín se zaměřují především na lehkost a svěžest. Jejich rosé se vyznačují šťavnatou kyselinkou
a vůní i chutí po červeném zahradním ovoci.
Červená vína vyrábí klasickým způsobem kvašení na slupkách. Část vín pak zraje několik měsíců ve vybraných dubových sudech.
Díky tomu vznikají plná vína s odrůdovým charakterem vhodná k archivaci.
V prostorách vinařství najdete kromě moderní výrobní haly také ležácký sklep určený ke zrání vína,
degustační místnost pro 40 – 50 osob či lovecký salonek.
V tomto úžasném prostředí vinařství můžete strávit víkend nebo si také nechat uspořádat svatbu.
K dispozici je Vám zde 29 stylově vybavených pokojů a klimatizovaných apartmá.
Toto vinařství je jedním z 13ti vinných domů Slovácké vinařské podoblasti, jejichž vína můžete degustovat v
Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti.