Popis
Víno zelenožluté barvy se zlatavými odlesky. Ve vůni a chuti vnímáme ovocné plody, ale i tóny minerální a zemité. Velmi decentní a éterická vůně s náznakem lipového květu, případně broskví, meruněk, ananasu. Víno se vyznačuje elegancí díky zvýrazněné souhře mezi kyselinami a extraktivními látkami.
Základní charakteristika odrůdy Ryzlink Rýnský
Ryzlink rýnský je starobylá, ceněná odrůda používaná především na výrobu vysoce kvalitních vín. Této odrůdě se velmi dobře daří na Litoměřicku, Mělnicku, Znojemsku, Strážnicku a především pak ve Slovácké podoblasti v okolí města Bzenec.
Mladé ryzlinky se vyznačují světle zelenkavě žlutou barvou. Starší, nazrálejší vína dosahují barvy zlatožluté, někdy až jantarové.
Vůně se liší se v závislosti na ročníku, vyzrálosti a terroiru. U mladších vín se výrazněji projevuje ovocná složka – broskve, meruňky nebo citrusové plody. U starších vín se potom objevují krásné květnaté tóny přecházející do medovosti a petrolejovosti.
Chuť ryzlinku bývá plná, osvěžující s pikantní kyselinkou, která ho předurčuje k dlouhodobému zrání.
Vína dle zbytkového cukru | Polosuché víno |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství vzniklo v roce 1992 a na jeho chodu se podílí Lubomír Glos a jeho děti Lubomír, Helena a Eva.
V Moravské Nové Vsi obhospodařujeme 6 ha vinic v trati Vinohrady a vyjímečné trati Stará hora, která leží na osluněném JV svahu.
Podmínky pro pěstování révy jsou zde ideální, obec patří do Vinařské oblasti Morava, podoblast Slovácká.
Leží v bioregionu dyjsko-moravském a zaujímá v široké říční nivě rovinatou část s hlinitopísčitými půdami, s jílovitým podložím.
Jíl dobře drží vodu a v kombinaci s teplým a suchým podnebím bohatým na přízemní inverze a suché jižní větry,
vytváří mimořádně příznivé podmínky pro pěstování především modrých odrůd.
Zaměřili jsme se na technologii výroby vysoce kvalitních vín s minimálním obsahem síry, bez použití přídatných látek
a speciálních kvasinek tak, aby vynikl přírodní charakter každého vína.
Veškerá naše vína jsou veganská.
Pan Lubomír Glos je šlechtitel a vinař celou duší. „Ve čtrnácti letech jsem si vypěstoval první révové sazenice a vysadil vinici,
ze sklizených hroznů jsem v osmnácti vyrobil první víno. Ke šlechtění vinné révy mě přivedl prof. Vilém Kraus,
se kterým jsem úzce spolupracoval už od mého působení v zemědělském družstvu Moravská Nová Ves.“
V 70. letech 20. století tak vznikla Cabernet Moravia křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc.
Je to vitální a velmi plodná pozdní odrůda vhodná do našich nejjižnějších oblastí. Víno vyrobené z dobře vyzrálých,
zredukovaných hroznů je velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny s aromatickými složkami připomínajícími borůvky a černý rybíz.
Ve stejné době byla vykřížena odrůda Fratava (Frankovka x Svatovařinecké). Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké,
ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou.
Další odrůda Modrá Morávka pochází z křížení Frankovka x Svatovavřinecké x Cabernet Moravia.
Toto vinařství je jedním z 13ti vinných domů Slovácké vinařské podoblasti, jejichž vína můžete degustovat v
Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti.